De voordelen van prentenboeken voor het opbouwen van leesvaardigheden

De voordelen van prentenboeken (voor)lezen zijn enorm. Voor jonge lezers zijn prentenboeken een belangrijk onderdeel van het leren lezen. Meestal is een prentenboek de eerste stap bij het introduceren van het lezen en is het vaak het begin van taalontwikkeling voor veel kinderen. Bibliotheken hebben vaak prentenboeken in hun assortiment om jonge lezers te stimuleren en de vocabulaire vaardigheden op een beginnersniveau te krijgen. Zo introduceren prentenboeken de basis van zinsstructuur en stimuleren pentenboeken de ontwikkeling van verhaalanalyses.

Taalvaardigheden opbouwen

Tijdens het lezen van prentenboeken, thuis of in de klas, kunnen kinderen oefenen met taal terwijl volwassenen nieuwe en interessante woorden introduceren en uitleg geven over wat er allemaal in het boek afspeelt. Een van de voordelen van prentenboeken is het ritme, dit maakt ze gemakkelijk te begrijpen en leuk om voor te lezen, waardoor kinderen snel woorden kunnen leren. Bovendien verhoogt het herhaald lezen van hetzelfde verhaal de vocabulaire met 12%.

Stimuleerd visueel denken

Illustraties in een prentenboek, zoals in ‘Ik word een superheld!‘, helpen kinderen te begrijpen wat ze lezen, hierdoor kunnen zij het verhaal makkelijker analyseren. Het voordeel hiervan is dat wanneer kinderen moeite hebben met de woorden de illustraties hen helpen het verhaal te achterhalen. Dit kan hen begrip kan vergroten.

Betrokkenheid vergroten

Met prentenboeken kunnen leerkrachten en ouders tijd besteden aan het bespreken van het verhaal, de foto’s en de woorden. Dit geeft kinderen zelfvertrouwen en stelt hen in staat om te praten over wat ze op de pagina zien, wat er in het verhaal is gebeurd, wat de personages aan het doen zijn en welke gebeurtenissen zich hebben ontvouwd. 

Het leveren van plezier

Prentenboeken zouden de leeservaring altijd leuk moeten maken. En met interactief voorlezen wordt dit alleen maar leuker. Als de eerste ervaring van een kind met lezen negatief is en als een taak wordt beschouwd, kan lezen het werk eerder als leuk dan leuk laten lijken, wat de voortgang van prentenboeken naar echt leesboeken bij een kind kan belemmeren.

Met steeds meer kinderen die tegenwoordig mobiele apparaten gebruiken en met de toename van BYOD (breng je eigen apparaat mee), is het downloaden van prentenboeken als e-books naar een tablet, laptop of smartphone het lezen toegankelijker. Ook biedt het verdere educatieve voordelen. Docenten kunnen eenvoudig e-books toewijzen en de hele klas toestaan om een kopie te downloaden en mee naar huis te nemen. 

Zoals elke ervaring voor kinderen is het belangrijk dat ze leuk vinden wat ze doen. Leraren en ouders moeten kinderen aanmoedigen om te lezen waar ze in geïnteresseerd zijn, inclusief graphic novels, strips, magazines en gedichten.